נחל צאלים תחתון
נחל צאלים הוא אחד מהגדולים שבנחלים אשר יורדים מהרי יהודה לים המלח. זהו נחל אכזב, אולם גבים רבים בערוץ הנחל מתמלאים מים בחורף. הנחל מכונה בערבית "ואדי א-סיאל" שפירושו נחל השטפונות הגדולים.
הנחל מתחיל בהרי חברון והופך לקניוני החל מ"ברכת צפירה", בריכה המלאה מים בחורף, הנשפכת לנחל צאלים במפל בגובה כ-80 מטרים. בלב קניון הנחל נובע כל ימות השנה "עין נמר" - מעיין מים מתוקים מוקף בסלעים גדולים. שם הנחל חובר לגיא "בהק".
בקיץ - המסלול יבש לגמרי, אולם בעונות המעבר ובחורף גביו הרבים מתמלאים במי השטפונות. יחד עם זאת שהחורף הוא העונה הצבעונית ביותר לביקור בנחל צאלים, לפני ביקור בחורף - עליכם לוודא כי לא נשקפת סכנת שטפון בנחל, שכן בעת שיטפון זהו נחל מסוכן מאוד למטיילים בו.
לאורך הנחל אותרו שלוש מערות: מערת חיצים, מערת המגילות ומערת הגולגולת, בהן אותרו מגילות, קוביות משחק, מטבעות, חיצים וגרעיני מזון. בסיום הגיא נשפך נחל צאלים לים המלח כארבעה קילומטרים צפונית למצדה.
תיאור המסלול
נקודת ההתחלה של הטיול - החניון, היא גם נקודת תצפית מצויינת על הנחל. מהחניון יוצאים שני מסלולים: ירוק, ושחור. אנחנו עם המסלול השחור.
לאחר הליכה של כ-500 מטר, ניפגש עם מסלול כחול היורד ממעלה צאלים ואיתו נמשיך. לאורך הליכתנו בשלב זה, הנחל נעשה צר יותר ויותר, וההרים שסביבנו הופכים למצוקים גבוהים ואימתניים יותר.
לאחר כ-500 מטר נוספים של הליכה על המסלול הכחול, נגיע לגדות הנחל הדרומיים ונתחיל לעלות דרומה - לכיוון שמאל - לעבר מעלה ענבה. אנו נמשיך בכיוון זה.
העלייה לעבר מעלה ענבה היא עלייה קשה ותלולה האורכת כחצי שעה, והיא חלקו הקשה ביותר של המסלול. אזרו כוח - לאחר מכן המסלול נעשה קל יותר. בסוף העלייה תצפית יפהפיה לכיוון ים המלח.
כעת המסלול הכחול נפגש עם מסלול אדום בו נמשיך לכוון מערב (ימין). מי שמחפש פינה נעימה למנוחה בשלב זה, יכול ללכת עם המסלול האדום לכיוון מזרח (שמאל) - ולמצוא לאחר כ-300 מטרים גב עמוק ויפה שחלקו מוצל. גב זה בדרך כלל מלא מים, גם לפני השטפונות הגדולים, וניתן אף לרחוץ בו. כעת נחזור למסלול האדום - לכיוון מערב.
השביל הופך צר יותר, ולאחר כ-400 מ' נפנה צפונה - לכיוון ימין, בעקבות סימון שבילים ירוק ונרד בחזרה אל ערץ הנחל עד נקודת המפגש בין גיא סלעים וגיא בהק במעוק צר ותלול. ממשיכים מזרחה עם הסימון הירוק - כעת תראו משמאלכם את המצוקים של מעלה ענבה, ומימינכם את גיא בהק שנראה כחריץ צר בסלעי הגיר.
לאחר כקמ' נוסף של הליכה המסלול חוזר לנחל, וחולף ליד נקודת הכניסה העליונה של גיא בהק. נמשיך לעלות בנחל בין סלעי הגיר החלקים, ולאחר כ-300 מ' יפגש השביל המסומן ירוק עם שביל מסומן אדום- אליו נעבור, וטנמיך ללכת בתוך הנחל בסימון האדום לעבר עין נמר.
עין נמר הנו מעיין הנמצא חבוי בין הבולדרים (סלעי ענק) של נחל צאלים, ולכן יש לשים לב ולחפש את המעיין. הירידה אל המעיין היא לכיוון ימין מהשביל בו אנו צועדים, ומסומנת סימון שקוף - כלומר שני פסים לבנים ללא כל צבע באמצע.
לאחר שנעבור דרך חלון בסלע יתגלה לפנינו עין נמר. המעיין יפהפה, ובחלקו אף מוצל, וברוב העונות יש בו מים רבים בהם ניתן אף לרחוץ.
לאחר המנוחה בעין נמר אפשר לחזור כלעומת שבאנו, או להמשיך לכיוון נקודת הכניסה לגיא בהק - לירידה מאתגרת במעוק מקסים. הירידה במעוק מאתגרת, ולאחר שטפונות עשוייה לדרוש אף שחייה במי הגבים שבדרך. במקומות רבים הושמו ידיות וחבלים המסייעים בירידה הקשה, וחבל מהבית יכול לסייע בנוסף.
אם בחרנו לחזור מאותו מסלול בו הגענו - אזי המסלול יהיה קצר וקל יותר עד למכונוית.
בעלי חיים וצמחים במסלול
בעלי חיים: שפני סלע ויעלים, והצעירים ברוחם יהנו מחיפוש הנמר המסתובב באזור.
צמחים: בשפך הנחל מצויים צמחי מליח, רותם ושיטה.
כביש עין-גדי-סדום (כביש 90), בסין הק"מ ה-230 לק"מ ה-231, פונים לכיוון מערב לשביל עפר המסומן בסימון שבילים שחור. ליד הפנייה נראה מבנה של חברת החשמל. ממשיכים עם שביל העפר מרחק של כ-3.5 ק"מ- עד החניון בו משאירים את הרכב.
שימו לב, כי בחגי ישראל מוצב בחניון זה שומר, אולם ביתר ימות השנה - מומלץ שלא להשאיר שום דבר "מעניין" ברכב לפורצים.
התמונות באדיבות רועי טימור
דרוגי-גולשים
מקום יפה