חורשת האקליפטוס ואתר ירדנית
תחנת צמח-חורשת האקליפטוס, הגשר, הסירה ניחוחות של ראשית ההתיישבות הציונית סביב הכנרת, בצל עצי אקליפטוס, לאורך בריכות דגים ועל שפת הכנרת. סיפורם המופלא של חלוצים שבראו חברה חדשה והקימו מפעל התיישבותי שאין לו אח ורע בעולם.
תיאור המסלול: נסיעה מצמח למגרש החניה של הירדנית - אתר הטבילה לצליינים, בכניסה לקבוצת כנרת, ותצפית אל סכר דגניה. הסכר שנבנה ב 1932 עי פינחס רוטנברג "הזקן מנהריים" כחלק ממפעל החשמל שלו. הכנרת שימשה אז כמאגר קיץ להנעת טורבינות ההידרואלקטריות בנהריים בימים שחונים. בניית הסכר הפכה את האגם מאגם טבעי לאגם שמפלסיו נשלטים עי האדם.
נחצה את הכביש. ונלך בשביל המסומן בסימון שבילים של שביל ישראל (כחול-לבן-כתום) בתוך חורשת האקליפטוס שניטעה במקום ע"י החלוצים. החורשה, סיפקה צל לילדי כנרת ודגניה והיוותה השראה לנעמי שמר בת כנרת שלימים תכתוב על "חורשת האקליפטוס, הגשר הסירה וריח המלוח על המים". בשולי הדרך נבחין בשיח המלוח חסר הריח. נעמי שמר ורחל שתי המשוררות ה"לאומיות" לא הכירו זו את זו אבל נשמו, חלמו וחרזו את אותם מראות וניחוחות.
ליד חורשת האקליפטוס נמצא בית המוטור המשוחזר - בית משאבות שנבנה ב-.1911 כאן החל עידן חקלאות השלחין הירוקה כל השנה, שהחליפה את הפלחה החרבה בעמק הירדן וכאן ניסה ברל כצנלסון את כוחו בעבודת אדמה. מבית המוטור נלך לאורך ביצת כנרת בשביל ישראל עד לכביש 90. הביצה שהייתה במקום עד לייבושה ע"י החלוצים הינה שריד אחרון לאפיקו הקדום של הירדן בו אנו הולכים, השריד האחרון לאותה ביצה הינן בריכות הדגים שלידן אנו צועדים.
נמשיך לכיוון כביש 90. מימין לנו גבעת הכרך ומשמאל מטע התמרים הראשון בארץ ישראל המתחדשת. עם פטירתה של רחל המשוררת הוחלט להנציח את זכרה במטע תמרים זה כסמל לראשוניות וליצירה. נמשיך ונחצה בזהירות רבה את כביש 90 עד לפתח בית הקברות של כנרת. בית הקברות של כנרת הינו מקום מנוחתם של חולמים שבראו את המפעל הציוני במו ידיהם, זהו הפנתיאון של חלוצי העלייה השנייה והשלישית. כאן מצאו מנוחה אחרונה חלוצים אשר כוחם לא עמד להם ובצר להם שלחו יד בנפשם, כאן מצאו מנוחה אחרונה בת כנרת, נעמי שמר, שרבים משירה מושפעים מהדמיות ומהנופים במקום, רחל המשוררת שהטיבה לתאר בשירה את מראות הנוף, והסביבה האנושית של אותם ימים ולידה שלושת ידידיה שבצוואתם ביקשו להיקבר לידה.
כפי שהיטיב לבטא זאת, שמעון קושניר, סופר נפלא ואיש העלייה – "על שפת הכנרת נכרתה בשנית הברית בין עם ישראל לארץ ישראל. הברית הראשונה הייתה במעמד הר סיני". מכאן נמשיך על שפת הכנרת לאורך שביל סובב כנרת הסגול, מרגלות גבעת הכרך דרך אוהלו (הקרויה כך כי כאן נטה ברל כצנלסון את אוהלו). נסיים בימיית בית ירח ונחזור ברגל מהלך של כ 10 דקות לרכבנו במגרש החניה. מסלול הטיול באדיבות עמותת התיירות עמק וכנרת – חופשת טבע מושלמת לחופי אגם. לפרטים על פעילויות נוספות באזור ניתן לבקר באתר העמותה: www.ekinneret.co.il
חוף צמח, אשר היה בעבר אחד מחופי הכנרת הפופולריים ביותר, חזר לאחרונה בגרסא משופרת ומשופצת.
למידע נוסף...
דרוגי-גולשים
כיף של שייט
עמודים