יער חולדה ובית הרצל
בחולדה נולד מפעל הייעור החשוב של קרן קימת לישראל. בזכות מה שהחל כאן, פרוסים היום למעלה מ- 920,000 דונם יער על פני הארץ, יער אשר הפך את הנוף הירוק לכל כך מוכר ומובן מאליו לכולנו היום.
לאחר מותו של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל, בשנת 1904, הוחלט לטעת בחולדה יער לזכרו ולבנות במרכזו בית מרשים על שמו. כשהסתבר כי עצי הזית שניטעו במקום הכו שורשים באדמה, המשיכה קק"ל ונטעה גם את יער האורנים הראשון שלה.
שנים רבות עמד בית הרצל נטוש ומתפורר עד שקק"ל יחד עם המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות ועם רשות שמורות הטבע והגנים (היער נמצא בתחום גן לאומי), שיפצו את הבית ואת סביבתו. יער חולדה מציע לכל המשפחה שני מוקדי פעילות: האחד – ביקור במוזיאון בית הרצל והשני – סיור ברכב במסלול סובב היער, המשלב טיול ירוק וביקור באתרים.
מסלול
נתחיל את הטיול מרחבת החנייה של חורשת תל חי, שניטעה בשנת תר"פ 1920 לזכר חללי תל-חי, בהם בינימין מונטר, חבר חולדה. באותה שנה נשלח מונטר למטולה, שם עסק בענייני חקלאות והגנה. באותה נפל בקרב על הגנת תל חי עם יוסף טרומפלדור בקרב על הגנת תל חי.
מחורשת תל חי נוסעים בדרך המקבילה לערוצו של נחל שחם, בתוך "שדרת האוהבים", אפשר לעצור ליד הבאר המכונה "הבאר העמוקה". היא נחפרה על ידי אנשי חולדה בעומק של 189 מטר, בעזרת מהנדסים גרמניים, בין השנים 1910-12. משאבה במבנה סמוך דחסה את המים בלחץ אוויר. המים היו עשירים בגופרית ולפיכך לא היו ראויים לשימוש. כתוצאה ממפולת קרקע הבאר נסתמה.
מעברה השני של הדרך נטפס ברגל ובזהירות רבה אל המחצבה שהופעלה על ידי אנשי חולדה כדי לספק אבני בניין בתקופת מאורעות תרצ"ו- תרצ"ט (1936-39). מאוחר יותר שימש האתר כמטווח לחברי ההגנה.
חוזרים אל המכונית ונוסעים לבאר נוספת, באר שחם. (ביר שחמה), שפירושו בערבית באר שמנה. חברי חולדה רכשו את הזכות להשתמש במים מידי הכפר הערבי הסמוך. המים נשאבו מעומק של 9 מטרים.
עולים שוב על הרכב ונוסעים אל "חורשת רחל המשוררת" שניטעה לזכרה של רחל המשוררת בשנת 1931. רחל, שנתנה בשירתה ביטוי לרגשות החלוצים של בני דורה., ריגשה מאוד דורות רבים בישראל, ביניהם גם את אנשי חולדה, ולפיכך בחרו לכבד את זכרה בנטיעת חורשה על שמה.
התחנה הבאה היא אנדרטת "עבודה והגנה" וקברו של אפרים צ'יזיק, ממפקדי ארגון ההגנה, שלחם במאורעות תרפ"ט
(1929) על הגנת חולדה. באנדרטה, פרי יצירתה של הפסלת בתיה לישנסקי, 3 דמויות: אפרים צי'זיק, אחותו שרה, שהייתה בין נופלי תל חי וכן בנימין מונטר, שנפל אף הוא על הגנת תל חי. באנדרטה חקוקים כלי עבודה חקלאיים ואלומות שיבולים, המבטאים את השילוב של העבודה עם ההגנה.
התחנה האחרונה במסלול ההיקפי סובב היער היא- בריכת המים שבחורשת הזיתים. הבריכה העגולה, העשויה בטון, נבנתה ביולי 1948 ביוזמת חברת "מקורות" ושימשה לאגירת מים מקידוחים מבארות סמוכות. מהבריכה הוזרמו מים בקו השילוח – צינור שהונח במלחמת העצמאות לאורך דרך בורמה וסיפק מים לירושלים לאחר שהקו הראשי לעיר נותק. ליד הבריכה מוצב שריד מהצינור המקורי.
מחנים את המכונית ברחבת החניה ופוסעים ברגל בין עצי הדקל (מזן וושינגטוניה), בשביל המיצגים, שכל אחד מהם מתאר פרק בתולדות האתר. בקצה השביל נמצא מוזיאון בית הרצל. במבנה המרשים, בין שתי הקומות, התקינה קק"ל תצוגה וסרט חוויתי. בקומה הראשונה של הבית פועלת מסעדה.
פלאפל ירוק בדרך משמר דוד
פלאלפ ירוק ברך נמצא באחד מהמקומות היפים בארץ ומגיש יופי של מנה מול נוף מהסרטים, במיוחד בעונת החורף והאביב.
למידע נוסף...בית קפה מסעדה Sparro ספארו בטל שחר
בית קפה פיצריה קטן וחמוד בלב הנוף הפסטורלי והשקט של מושב טל שחר. יש משלוחים.
למידע נוסף...עיזה פזיזה
קפה שרי בכרמי יוסף
קפה שרי בכמי יוסף הוא עסק מקומי מוצלח. מקום קסום עם אווירה מיוחדת, אוכל טעים, מחירים הוגנים והופעות חיות בשעות הערב
למידע נוסף...
דרוגי-גולשים
מסלולים נוחים
מקום מפגש נהדר כל השנה
מקסים מקסים, תיזהרו מהעומס
מקום חביב המשמש לעריכת ימי הולדת לרוב
מקום נחמד
יער נחמד
יופי של מקום לפיקניקים
עמודים