טיול מיער בן שמן לשפלת יהודה
טיול בעקבות עצים עתיקים בשפלת יהודה
קרן קימת לישראל והמחלקה להנדסת הצומח, גננות ונוף במשרד החקלאות, חברו יחדיו בפרויקט מיוחד, המתעד עצים עתיקים. מדובר בעצים שגילם עולה על 50 שנה ובעלי מופע מרשים, וזאת מתוך תקווה כי הטיפול בהם ויצירת המודעות הציבורית לקיומם יובילו לקראת יוזמה חקיקתית שתגן עליהם ותבטיח את שימורם. עד כה נרשמו, תועדו וצולמו פרטיהם של כ- 1,200 עצים כאלה.
מסלול הטיול מזמין אתכם המטיילים להכיר מקרוב כמה מעצים עתיקים אלה: עץ השיזף העתיק בתל חדיד שביער בן שמן, עצי האורן במנזר הבנדיקטי בעין רפא שבאבו גוש, ועץ האלון והזית העתיקים בקיבוץ צובה.
בדרככם הפנו מבטכם לעץ השקד, שמדי שנה, בחודש ינואר (לפעמים קצת לפני, ולפעמים קצת אחרי) מעשיר את נופי ארצנו בפריחה שופעת, מרהיבה וריחנית, המבשרת את בוא החג.
המסלול:
תחילה נסייר בין המתקנים החקלאיים העתיקים שנבנו בתל חדיד בתקופת הברונזה (1200-1500 לפנה"ס), נהנה מהבוסתנים הרבים של עצי הזית, החרוב, השיזפים ושיחי הצבר. בחורף פורחים כאן מרבדים של כלניות, רקפות ואירוסים.
אנו נפגוש בעץ השיזף העתיק והגדול בארץ, הנמצא סמוך לבריכת המים של היישוב הקדום חדיד. גילו של העץ מוערך ב- 250-300 שנה, היקף הגזע שלו למעלה מ- 4 מטר, היקף נופו קרוב ל- 20 מטרים וגובהו כ- 10 מטר .
נדרשים 3 אנשים כדי להקיף אותו. העץ ניצל בשעתו מ"איומי הפיתוח" של כביש חוצה ישראל ומחלף בן שמן.
השיזף הוא עץ קוצני ממוצא טרופי, פריו הוא כדורים קטנים שטעמם מקומח. על פי המסורת הנוצרית, זר הקוצים שהונח על ראשו של ישו טרם צליבתו, הוא מקוצי העץ הזה. אולי זה העניק לעץ מימד של קדושה, שגם בני דתות אחרות אימצו ולכן לא פגעו בו.
מתחת לעץ צומח מרבד של סרפדים, חלמיות וחרציות שמתחרים על הקרקע ומדי פעם גובר צמח אחר על רעהו. מרבד זה ניזון מהפרשות של בעלי חיים, שכן במרחק לא רב שכן פעם בית חווה.
מעץ השיזף עולים אל כביש 443, עד שמגיעים לפארק קנדה וחורבות הכפר הערבי דיר-איוב. משם ממשיכים לנסוע בכביש 425 לאבו גוש, אל המנזר הבנדיקטי – "התחייה". המקום מזוהה עם קריית יערים המקראית, שבה חנה על פי המסורת ארון הברית לאחר ששוחרר מידי הפלשתים. הסיפור המקראי הפך את המקום לקדוש גם בעיני הנוצרים. חומות המנזר והכנסייה הצמודה מסתירות גן יפהפה, אותו מפארים שני עצי אורן עתיקים בני יותר מ- 100 שנה. גיל שנחשב מופלג לעץ אורן.
האורנים באזור ניזוקו בשלג הכבד שירד בירושלים בשנת 1992, אך הצליחו לשרוד, וצמרתם, המתנשאת לגובה עשרים מטר, מחכה לכם בחצר המנזר (אבל לא להרבה זמן, שכן העץ כבר החל לחשב את קצו לאחור). הגדם של האורן השלישי נמצא סמוך לשביל המוליך לפתח הכנסייה. אפשר לבקר במנזר עצמו. את המנזר הקימו צלבנים במאה ה- 12 והוא השתמר בשלמותו בזכות קירותיו העבים, שחלקם מגיעים לעובי של 4 מטרים. הבניין היה נטוש במשך 700 שנה. בתחילת המאה ה- 20 חודשה הפעילות בו, והתגלו בכנסייה ציורי קיר (פרסקו) מרשימים.
מכאן נצא לתחנתנו האחרונה, אל קיבוץ צובה. שם נטועים עץ אלון וזית מהמרשימים ביותר שניתן לראות. נחצה את מחלף חמד,(מעל כביש י-ם- ת"א כביש מס' 1) . אם אתם מצוידים ברכב שטח (4X4), מומלץ לחצות מאבו גוש את הגשר לכיוון הכפר הערבי בית נקופא, לחצות אותו, ולהגיע לכפר עין רפא וממנו לצובה. לרכב פרטי רצוי לנסוע בדרך הרגילה לקיבוץ,
להמשיך בכביש מספר 1 לכיוון ירושלים ולפנות במחלף הראל דרומה עד לכיכר הגדולה במפנה ימינה לכיוון צובה.
בבואנו לקיבוץ נחפש את השלט ל"עץ האלון", המוביל לרחבה בה נטועים אלון מצוי וזית מרשימים ביותר. גילו של עץ האלון, שהגיע לממדים מדהימים, מוערך ב- 500 שנה. העץ מורכב למעשה משני גזעים נפרדים ולא מאחד, כפי שזה נראה בתחילה. לפני מספר שנים, בבדיקה שערכו אנשי הייעור של קק"ל, התברר כי העץ מט ליפול לפיכך נתמכו ענפיו ב"קביים", עץ הזית הסמוך, שגם גילו מוערך במאות שנים, הוא בעל גזע חלול, מתפתל, מרשים ביופיו, ולתוכו יכולים להיכנס שלושה אנשים לפחות. ג'מיל, תושב הכפר הערבי צובא, מספר כי בעבר נהגו תושבי הכפר לטהר מתים לצלו של העץ, הממוקם סמוך לבית קברות מוסלמי עתיק.על גודלו תעיד העובדה שבתוך גזעו החלול יכולים להיכנס ברווחה שלושה אנשים. אנו נשב לנוח על הספסל בצילו של עץ האלון העתיק ונשאף אוויר הרים צלול כיין.
חניוני נופש: חניוני יער בן שמן, חניוני הר איתן והסטף וחניוני פארק יצחק רבין
התאמה למוגבלים בתנועה: בחניונים המרכזיים של סטף, פארק רבין ויער בן שמן פזורים שולחנות פיקניק המיועדים לנכים.