יער אילנות

דרוג הגולשים: 
4.333335
ממוצע: 4.3 (3 דרוגים)
כתובת: 
קדימה
אזור בארץ:
דמי כניסה:
שעות פתיחה: 
ללא הגבלה

מתי לאחרונה פרשו בפניכם שטיח סגול? ביער אילנות שבלב השרון, יקדים את פניכם אירוס הארגמן. זהו יער שאיננו ככל היערות – זהו יער שהינו "מוזיאון" של עצים (ארבורטום). חלק גדול מהיער הוא פרי איסוף ומחקר של מיני עצים רבים מרחבי העולם שהובאו ליער במשך השנים, הועברו לחלקות אקלום ושם נבדקה הסתגלותם לתנאי הארץ.

יער אילנות משתרע היום על פני כ- 800 דונם, נותרו בו שטחים פתוחים של קרקעות קלות - חול וחמרה - בית גידול שכמעט ונכחד מהעולם. בסוף החורף ובאביב פורחים שפע של פרחי בר ביניהם ריכוז גדול של אירוס הארגמן, שנמצא בסכנת הכחדה, תורמוסים, צבעוני השרון, אזוביון דגול ומינים נדירים נוספים.

למרות שהיער זכה להכרה, עדיין מאיימות עליו כמה תוכניות פיתוח, שעיקרן סלילת כבישים. הדבר עשוי להפוך את היער משטח רציף למקבץ של איים מיוערים, שביניהם עוברים כבישים סואנים שמייצרים רעש וזיהום אוויר.
מאבק משותף של קק"ל, המשרד לאיכות הסביבה והחברה להגנת הטבע, הביא לאחרונה לפשרה לפיה כביש 561, שנועד לפתור את בעיית התחבורה באזור אבן יהודה, יעבור בשוליים הדרומיים של היער ובחלקו המזרחי . בשנים האחרונות, נפגע יער אילנות בשריפות, וכמויות גדולות של פסולת הושלכה בו. קק"ל, בסיוע ילדי המושבים בסביבה, פעלו לניקוי השטח והסדרת שבילי ההליכה בו.

בלב היער מקימה קק"ל מרכז מבקרים, על שמו של האסטרונאוט אל"מ אילן רמון ז"ל, שביטא מן החלל את עוצמת הקשר שלו עם האדמה והעצים ערב ט"ו בשבט: "אני קורא לכל יהודי בעולם לנטוע עץ בארץ ישראל בשנה הקרובה. ואני רוצה לראות עוד 13 מיליון עצים נטועים בארץ בשנה הבאה, ביום השנה לשיגור".

המסלול:

שביל האירוסים עובר דרך היער, שם נמצא ריכוז פרחי בר, נרד במדרון מתון לאתר פריחה מרשים של פרחים יפים דוגמת אירוס ארגמן, בן חצב יקינטוני, שום תל אביב, מינים שונים של סחלבים וארבעה מינים של תורמוסים. אירוס הארגמן ושום תל אביב הם שני מיני צמחים שצומחים רק במישור החוף של ארץ ישראל ולא בשום מקום אחר בעולם.

בצומת השבילים נמשיך היישר לפנים ולאחר כ – 70 מטרים נבחין בשני עצי אורן הגלעין. העצים הגדולים מספקים אצטרובלים, שבין קשקשיהם טמונים צנוברים גדולים וטעימים להפליא (אלה שמוסיפים לחומוס ולמאכלים אחרים לגיוון הטעם). בהמשך הדרך, לאחר שנחלוף על פני ריכוז פריחה של צבעוני השרון, נגיע ל"גבעת האירוסים", שבה נטעה קק"ל יער אלוני תבור צעירים. בעבר נהגו חקלאים מהסביבה להשליך כאן פסולת ואשפה. קק"ל שיקמה את האתר והוסיפה בו נטיעות של עצי אלון תבור, המצטרפים לעצים הוותיקים שבמקום. השאיפה היא להשיב לנוף אלוני התבור, שאפיינו בעבר את השרון. מראש הגבעה נראים במזרח בתי המושב צור משה ומדרום בתי המושבה קדימה.

נמשיך את מסלולנו בחלקו הדרומי של יער האקליפטוס, כאשר אירוס הארגמן ממשיך ללוותנו לצד השביל.
כדאי לשים לב לדבורים שעטים על הצוף של פרחי האקליפטוס. בצומת השבילים נפנה ימינה, לדרך רחבה ומיד אחר כך שמאלה. כאן מצטרפים אלינו צמחים אופייניים לקרקעות החמרה: שיחי קידה שעירה, הפורחים בחורף בפריחה צהובה ושופעת; שיחי לוטם שעיר בעלי הפרחים הגדולים והסגולים והשיחים הקטנים של האזוביון הדגול. האזוביון מצויד ב"דגל" של עלים צבעוניים בקצה התפרחות, הנושאות פרחים סגולים וקטנים. לעלי האזוביון ריח נעים, המזכיר ריח של לבנדר (אמנם, ממינים אחרים של אזוביון מפיקים את הבושם הזה). האזוביון הדגול הוא צמח נדיר מאוד, הצומח בארץ מקומות ספורים במישור החוף ובקרקעות חול בחרמון. המשך השביל מביא אותנו אל מול בריכת המים שסיפקה בעבר מים לתושבי האזור. כאן נפנה ימינה ואחר כך שמאלה, אל השביל שבו התחלנו את הטיול. בשביל זה נחזור לנקודת המוצא של הטיול.

למי שלא שבע מהאירוסים, יכול להמשיך ליער קדימה, שגם בו פורחים האירוסים, צמח טיפוסי לקרקעות הקלות שבשרון.

יער אילנות
יער אילנות
פריחת אירוס ביער האילנות

דרוגי-גולשים

התמונה של dm1170

4
למרות שהייתי שם רק פעם אחת אני כבר רוצה לבקר שם שוב, אחד המקומות היותר טבעיים ויפים של המדינה הקטנה שלנו, ממליץ בחום!

5
הייתי שם כמה פעמים ולא ידעתי על מה שספרתם , תודה .. למרות המיקום המרכזי שלו, המקום רגוע למדי רב הזמן.

4
היה לנו בזמנו טיול מקסים ביער אילנות. ככל הזכור לי המקום סגור בשבת

עמודים

דרוגים ומקומות קרובים
0
עדיין אין דרוגים

משחקייה גדולה ומרווחת המשתרעת על שטח של כ-דונם אחד.

למידע נוסף...
בן חצב יקינתוני ביער קדימה
0
עדיין אין דרוגים

יער קדימה שוכן בקצה היישוב קדימה-צורן אחרי איזור התעשייה ובית הקברות. הדרך סלולה ומתאימה לכל כלי הרכב.

למידע נוסף...
המוזיאון לתולדות קדימה
0
עדיין אין דרוגים

שחזור של צריף הראשונים עם תצוגה של חפצים של פעם

למידע נוסף...
מוזיאון הראשונים – אבן יהודה
0
עדיין אין דרוגים

המוזיאון מספר על הקמת המושבה האחרונה בארץ ישראל בשנת 1932 על ידי ארגון "בני בנימין", ארגונם של צעירי המושבות הראשונות.

למידע נוסף...