טיול לסכר נהריים, גשר הישנה וכוכב הירדן
משך הטיול:
נהריים - סיור ברכב: 50 דקות. סיור רגלי: 30 דקות.
חצר גשר - 45 דקות.
לפנינו ביקור ב"אי" של נהריים ותצפית לעבר מפעל הכוח של פנחס רוטנברג, ביקור באתר גשר הישנה, ולסיום עלייה לבצר הצלבני המרשים כוכב הירדן, שממנו נשקף נוף עוצר נשימה של בקעת הירדן, הגלעד והגולן.
הסיורים בשטחה של ירדן בנהריים מאורגנים על ידי חברי אשדות יעקב ויוצאים מאתר נהריים. הטיול הרכוב ל"אי" 1 נעשה ברכב האתר וכולל הדרכה (משך הטיול כ 50 - דקות) החזרה דרך מסילת "רכבת העמק" - הרכבת החיג'זית.
אפשרות נוספת: טיול ברגל לסכר האגם, בהדרכה מקומית. זהו טיול קל, הנמשך כ-30 דקות, ומיועד גם לילדים קטנים ולקשישים.
על אדמת אמירות עבר הירדן וסמוך למפגש נהר הירדן עם נהר ירמוך, נבנה בין השנים 1927-1932 מפעל הכוח "נהריים" על ידי פנחס רוטנברג, ומכאן כינויו "הזקן מנהריים". כדי להפעיל את הטורבינות שלה ניצלה תחנת הכוח את מי הירדן והירמוך ואת הפרש הגבהים שבין ערוצי שני הנהרות. ואולם רק בחודשי החורף בעת שהנהרות שפעו מים, ניתן היה לקבל את כמויות המים הדרושות להפעלת התחנה. כדי לאפשר את המשך פעולתה גם בחודשי הקיץ, היה צורך להוביל את מי הירדן באמצעות מערכת של סכרים ותעלות, אל האגם הגדול וממנו אל מפעל החשמל.
המפעל סיפק חלק גדול מאנרגיית החשמל של ארץ ישראל עד למלחמת העצמאות ב-1948. במהלך המלחמה נעזב המקום, נהרס והוא עומד בשיממונו מעבר לירדן. עם חתימת חוזה השלום עם ירדן, הייתה לתחנה עדנה והיא הפכה לאחד מסמלי השלום שהתממש.
מאז ההסכם ניתן לראות את מפעל הכוח ואת כל רשת התעלות, הסכרים ואגם נהריים (שהיום הוא יבש) ולצפות טוב יותר על אזור מגורי העובדים של המפעל מ"האי" המצוי בתחום ירדן ומהווה חלק מהשטחים שהוחכרו לישראל במסגרת ההסכמים. בכניסה לאתר ניתן לראות את אתר ההנצחה המרשים לזכר שבע הבנות מבית שמש הי"ד אשר נרצחו בדם קר על ידי חייל ירדני בעת ששהו במקום במסגרת טיול שנתי , ואשר עוצב על ידי אורנה שמעוני מאשדות-יעקב.
מאתר נהריים ניסע לחצר גשר הישנה ולמוזיאון הקרבות 3, נמשיך בכביש מס' 90 דרומה, ומול קיבוץ גשר נפנה מזרחה, על פי השילוט. ראשיתו של היישוב ב-1921. קבוצה מאנשי "גדוד העבודה" עלתה למקום כדי לעבד את אדמות הסביבה שנקנו על ידי פיק"א. את מאחזם קבעו על גדות הירדן, סמוך לגשרים הנטויים עליו (גשר עתיק, גשר מסילת הברזל וגשר הדרך הראשית). חצר גשר הישנה מספרת את תולדות ההתיישבות היהודית באזור עם דגש מיוחד על קרבות מלחמת העצמאות, שבמהלכם עמד הקיבוץ במתקפה של הלגיון הירדני ובמוקד נסיונות הפלישה של צבא עיראק. במהלך המלחמה נהרס קיבוץ גשר כולו ונבנה מחדש במעלה הגבעה, מעט מערבה, והחצר הישנה שוחזרה והפכה לאתר מעניין במסע אל העבר. מחצר גשר נשקפת תצפית יפה אל נוף הירדן, גבול ישראל-ירדן, שלושת הגשרים ההסטוריים ותחנת הכוח של רוטנברג. בחצר גשר פועל מוזיאון במקלט תת-קרקעי שהיה ליבו של היישוב בעת הקרבות. במבנה משוחזר של חדר האוכל מוצג חזיון אור-קולי מיוחד ומרשים על הקיבוץ והאזור כולו ועל התהפוכות שידעו במהלך השנים.
מהגשר נשוב לכביש מס' 90 ונמשיך בו מעט דרומה עד צומת כוכב הירדן. שם נפנה ימינה, ונעלה בכביש המתפתל את המבצר הצלבני "כוכב הירדן" . מן המבצר נשקף נוף מרהיב של בקעת כנרות, בקעת הירדן, הגולן והגלעד, הגלבוע והגליל התחתון.
מצודת כוכב הירדן היא המבצר הצלבני השלם ביותר בארץ. היא נבנתה במאה ה-12על ידי מסדר ההוספיטלארים במקום הגבוה ביותר ברמות יששכר, 308 מטרים מעל פני הים, שהם יותר מ-500 מטרים מעל בקעת הירדן.
הצלבנים ייחסו למקום חשיבות אסרטגית רבה בהיותו שולט על על מעברות הירדן, בואכה דמשק. שמו של המבצר בצרפתית "בלוואר" - יפה נוף, ואמנם מכל פינות המבצר מתגלות תצפיות נוף מרהיבות. לבניית המצודה - שנבנתה במשך חמש שנים על ידי מאות פועלים ואנשי המסדר - שימשו אבנים מיישוב יהודי קדום ששכן במקום. שמו של היישוב אינו ידוע לנו, אך אבני בית הכנסת המעוטרות,השזורות בקירות המבצר, מספרות על עברו.
ב-1189, לאחר מצור ממושך, נפל המקום לידי המוסלמים, והיה בין שלוש המצודות האחרונות שהחזיקו מעמד מול המוסלמים לאחר קרב קרני חיטין ב-1187.
המסלול באדיבות האתר: http://www.tiberias-hotels.co.il/
מסעדת רוטנברג
רוטנברג- מסעדת שף שהוקמה באחת מהנקודות המיוחדות בצפון, מציעה בשרים, פירות ים, מאפים ומגוון קינוחים בניחוח צרפתי
למידע נוסף...השניצליה במתחם מול כנרת צמח
השניצליה צמח- כשר, שניצלים בבאגט בשישה טעמים, ארוחות עסקיות בצלחת, צ'יפס, טבעות בצל, סלט עוף צרוב במרינדה ועוד סלטים.
למידע נוסף...
דרוגי-גולשים
מומלץ ביום חורפי
טיול מעולה, נוף מקסים
עמודים